bara för att jag blev sugen.

på att göra ett inlägg om hästar jag haft/ägt genom tiderna :)

Jag har hållit på med hästar så länge jag kan minnas nästan, men började med att rida regelbundet då jag gick i 1an, jag var 7-8 år alltså. Jag började på 4h-gården i byske där jag tillbringade väldigt mkt tid! var där flera gångern i veckan, och där stod Laban, en shetlandsponny valack på1,10 m hög och en islandshäst som hette askur, dock blev han såld efter ett tag. Så de var på lilla Laban min karriär började.

Min första "egna" häst var lillis, en shetlandsponny på 26 år (men pigg och jävlig som en möört!!) och honom hade jag på foder i 2-3 år om jag minns rätt? 2 år var det iaf. Han fick stå på 4h-gården första tiden, sen hade jag hem honom en sommar på bete. tyvärr växte jag ur honom och lämnade tillbaka honom, då hamnade han hos en kvinna i furuögrund , en granne till dem som ägde lillis. Och jag var dit ibland och hälsade på och for ut och körde honom små korta svängar ibland..Idag vet jag inte exakt var hans är, men han är iaf 36 år gammal och finns i stan ngnstan!
trodde att han var död, men fick veta rätt nyligt att han faktiskt lever :,)!!

sedan hade jag uppehåll med egen häst i ca 3 år, började på ridskola 1 gång i veckan i ersmark där jag gick i några år, var fortfarande kvar på 4h och sen var jag mkt hos min kompis emelie och red på hennes hästar. Vi gick även i samma ridgrupp :)..


Min första egen ägda häst var Västerbo Macho som jag berättat om i tidigare inlägget, han var en stor varmblods gosse och var 7 år då jag tog över honom. Hade honom som ridhäst första 2-3 åren innan jag mer och mer blev intresserad för trav.
Testade honom på banan några gånger och fick hjälp av per gustafsson, fick honom till start 1 gång och de var på vitsand i piteå, som slutade tråkigt. Han trampade av sig knäkappan och stannade mitt på upploppet , sen då vi skulle hem lyckades han gå omkull i transporten och gick sedan dess inte lasta mer.. så efter den händelsen hade jag honom endast som ridhäst, han älskade att hoppa och var superfin att rida faktiskt. Dock var han frukstansvärt tjurskallig och stod många gånger upprätt i protest om de blev för jobbigt.. Hade han inte blivit skrämd och rädd för transporten så hade jag troligen testat hopptävla honom då han som sagt var en klippa på att hoppa! men vi nöjde oss med våra terräng banor i skogen, och egenbygda hinder hemma på gården.
Vi hade så otroligt många fina stunder tillsammans..



Några år senare så köpte jag Snärt Bravad, en grymt snyggt fux färgat kallblod på 10 år , som dock var totalt förstörd i psyket. i början var han som en buffel och kunde lika gärna trampa på mig som att gå brevid. Han hade inte blivit riden utanför en padock på flera flera år, och i yngre dagar hade han vart "instängd" i ett stall i ca 1 års tid. så han hade inte haft de lätt den lilla gossen. Iaf så hade vi det sjuukt tufft och de var ingen lättsam häst någonstans! att rida var han het som en spis och väldigt vääldigt lätt stressad, rädd för allting han såg och vi stod mest på bakbenen första 6 månaderna innan jag lärde mig mina knep. Ibland tog de uppmot 30 min för oss att ta oss från gården/gatan, han stod bara och reste , snörde sig bakåt och hoppade in i träd och husväggar å allt som stod i vår väg. Men de stunder han var lugn och ostressad så var han sjuukt underbar att rida! lätt bland de finaste hästar jag ridit! de tog ca 1 år innan vi kom riktigt bra överens och hade lärt oss varandra, och vi fick många fina ridturer tillsammans, men satan vad jag fick kämpa för dom. Bravad ägde jag i 2 år , sen sålde jag honom till en karl som skulle använda honom till körning , vilket har gått förvånansvärt bra! har kontakt med honom idag och har även hälsat på dem några gånger :)
var hösten 2008 jag sålde honom ,och i samma veva så kom:


Bobby Brian, en varmblods gosse som jag köpte av Christer Johansson  .
Bobby var 8 år då han kom, och honom har jag kvar än idag :) Bobby är född år 2000 och blir 11 år nu snart, tänka sig vad tiden går. Iaf så är han en väldigt snygg häst att titta på! men har ett humör att kalla duga, han har väldigt mkt personlighet , och de måste vara de som gör att jag tycker om honom så mkt? han är en väldigt rolig häst att jobba med, men är därimot inte så rolig att ha å göra med då han inte fått "jobba" på ett tag. Han blir rent utav ganska otrevlig och kan försöka bitas/sparkas och vara allmänt sur. Han har bitit mig 1 gång, och har sedan dess inte gjort om det :P haha. Många har trott att han är hingst då han har lite sådana fasoner för sig, men båda bollarna är borta för stackarn så de är vell endast i sinnet han är det^^. Bobby har jag tränat för trav och med lite stöd från christers sida så fick jag honom i kanon fin form! 2 veckor innan han var start klar så gick han omkull i hagen och fick igen sin senskada han haft tidigare i christers ägo. sen dess har han tagit de rätt lugnt och har fått läka ut riktigt ordenligt.
Vi har myst med lite rid och körturer och nu ca:1,5 år senare så finns inte ett spår av skadan kvar.
Nu i vinter ska han sättas igång igen, så får vi se hur det utvecklar sig. Han har viljan och älskar verkligen att springa!
så att inte låta honom försöka igen vore en synd..



Det var då Bobby blev skadad jag lånade ut Macho till sandra , och jag köpte hem :

Livi Bajen, en varmblods valack på 6,5 år.
Köpte honom osedd från lidköping, fick se honom på bilder och pratade med ägaren mkt innan jag bestämde mig.
På bilderna var han ruskigt vacker! och de var så spännande dagen han kom, dock blev jag ganska besviken då han klev ur transporten. Bajen var väldigt mager och insjunken, och de gjorde ont i mig att se! i hans ögon fanns ingen livsgläldje över huvudtaget , och jag viste inte vart jag skulle ta vägen. Jag fick honom på prov i 4 veckor innan jag behövde bestämma mig, och under dom här 4 veckorna insåg jag att jag inte kunde lämna tillbaka honom, han skulle stanna hos mig. Har ägt honom i ca 1,5 år nu, och man kan inte tro att de är samma häst! Nu har han livsgläjde och personlighet, han har lagt på sig i hull och är så otroligt fin! en sjukt trevlig häst att ha å göra med, finns inget ont i honom alls. Väldigt trevlig att rida/köra, och nu till våren så är han klar för start :)!! ska bli kanon kul!




I sommras så köpte jag hem lilla Bäckdalens Briar, även kallad "lilleman"
Han är en minishetlandshingst på 3 år snart, som jag köpte främst som sällskap då Bajen inte klarar av att bli lämnad ensamen. Men kommer självklart köra in honom nu nästa höst och låta honom göra "rätt" för sig :) haha.
Då han fortfarande är så pass ung så följer han bara med ut på promenader och sparkturer, nu till våren ska vi börja tömköra litegrann och sen till sommaren ska jag göra en liten paddock där vi kan lös träna litegrann.
Briar är vääldigt snäll och lättsam för att vara så ung och hingst, har aldrig bitit eller dylikt.
Har honom lös på gården utan problem och han kommer då man ropar :,)!




Detta blev kanske lite rörigt, men de hästar som jag äger idag är Bobby Brian, Livi Bajen och lilla Briar :)
har fått lära mig en hel del under dessa intensiva år med hästar, och ett liv utan dom finns inte i min värld!



Västerbo Macho    E:pythagoras U:Pearl seth  född:1994


Snärt Bravad E:Marine svarten U:Snärty  Född:1998



Bobby Brian E:Buzzin Brian U:Queen of headland född:2000




Livi Bajen  E:Kramer Boby  U:The newmare Född:2003



Bäckdalens Briar "lilleman" E:Componist  Född:2008


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0